Zon op Alphen is een project van Energiek Alphen aan den Rijn. Het is het grootste zogeheten postcoderoosproject van Zuid-Holland.

Green Deal

Vorig jaar april sloot EA een zogenoemde Green Deal met de gemeente Alphen, het bestuur van Golfclub Zeegersloot en de directie van Rijnvicus. Zij spraken af dat EA twee zonneparken zou realiseren op het dak van het Rijnvicus-gebouw en het dak van de driving range van de golfclub. Hier is plaats voor in totaal zo’n 1.750 zonnepanelen. Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen hiermee hun eigen duurzame elektriciteit opwekken door certificaten te kopen. Aanvankelijk zouden ook zo’n 1.750 certificaten beschikbaar zijn, ongeveer gelijk aan het aantal panelen. De installateur heeft echter een andere opstelling van de zonnepanelen op het dak van Rijnvicus bedacht, waardoor 450 panelen méér kunnen worden geplaatst. De energieproductie valt daardoor hoger uit en nu kunnen in totaal 2.252 certificaten worden verkocht.

Kosten en rendement

Deelnemers aan Zon op Alphen krijgen een korting op de energiebelasting. Hiermee verdienen zij hun eenmalige investering in de panelen (200 euro per certificaat) binnen zeven jaar terug. Omdat de korting op de belasting vijftien jaar geldt, wordt de inleg uiteindelijk zelf dubbel terugverdiend. Weliswaar wordt op dit moment binnen de kaders van het nieuwe Klimaatakkoord gesproken over aanpassing van de energiebelasting, maar minister Wiebes van Economische Zaken heeft al laten weten dat deelnemers aan collectieve energieprojecten hun inleg gegarandeerd binnen zeven jaar terugverdienen. Deelnemers aan Zon op Alphen hebben evenmin iets te vrezen van de recente berichten dat het elektriciteitsnet ‘vol’ is en er geen stroom aan kan worden terug geleverd. Dit probleem speelt voornamelijk in enkele minder dichtbevolkte regio’s in Nederland.