Zo werkt Zon op Alphen

Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn, Verenigingen van Eigenaren (voor de algemene ruimtes met eigen meter) en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting kunnen aan Zon op Alphen meedoen door certificaten te kopen. Een certificaat is formeel gezien een participatie en tegelijk ook een deel van van de zonne-installatie. Per certificaat heb je al het recht op de opbrengst van een deel van de opgewekte zonnestroom. Koop je méér certificaten, dan heb je recht op een groter deel van de opbrengst.

Een certificaat levert circa gemiddeld 250 kWh zonnestroom per jaar op en is voor privépersonen en veel VvE’s vrijgesteld van een btw-heffing. De prijs voor de certificaten van Rijnvicus en GC Zeegersloot (200 euro per certificaat) is laag in vergelijking met andere postcoderoosprojecten (€300 – €350). Dit komt omdat Zon op Alphen ervoor heeft gekozen om ongeveer 1/3 van de investering te financieren. Zo bereiken we een groter deel van de inwoners. Als deelnemer word je automatisch lid van de coöperatie Zon op Alphen.

Verlaag je energierekening en verdien daarmee je investering terug

Je verdient je investering van € 200 per certificaat in ongeveer 7 jaar terug, omdat je voor het opgewekte deel van de installatie géén energiebelasting meer hoeft te betalen over je eigen gebruik. Dat zie je terug op je energierekening. Voor elke opgewekte kWh zonnestroom spaar je 11,93 cent uit. Dit is het tarief van 2019. Het Belastingtarief voor elektriciteit wordt elk jaar opnieuw vastgelegd.

De betaalde belasting op de gebruikte stroom krijg je terug vanwege de Postcoderoos-regeling, oftewel de regeling verlaagd tarief. De betaalde ODE-belasting krijg je overigens niet terug. Dit belastingvoordeel scheelt behoorlijk, want normaal betaal je ongeveer 23 cent per kWh. Voor één certificaat van 250kWh bespaar je dus al een bedrag van ongeveer €30 per jaar. Let wel, dit zijn de gegevens uit 2019. Inmiddels is er veel veranderd.

In het kader van het Klimaatakkoord is besloten om de energiebelasting op stroom te veranderen. Dit is ongunstiger worden voor deelnemers aan de Postcoderoos-regelingen in Nederland. De onzekerheid over het afschaffen van de Postcoderoosregeling is echter voorbij; de aangekondigde vervangende regeling komt er niet.  Op dit moment gaan we er nog steeds van uit dat de investering in Zon op Alphen Postcoderoosprojecten in ongeveer zeven jaar kan worden terugverdiend.

Je deelt ook mee in de opbrengst van de opgewekte stroom

De opgewekte stroom van de zonneparken wordt verkocht aan een energieleverancier. De opbrengst wordt gebruikt om de lening af te lossen en verder alle kosten zoals onderhoud, reservering, verzekeringen, administratie e.d. te betalen.

Omdat we gekozen hebben voor een deelfinanciering, blijft er door het aflossen daarvan waarschijnlijk een té klein bedrag over om jaarlijks aan de leden uit te keren. Wat er overblijft gaat naar een reservepot, zodat de coöperatie altijd een jaarlijks positief resultaat zal hebben. Ook als de stroomopbrengst in een jaar eens tegenvalt. Een groter positief saldo kan nog steeds onder de deelnemers worden verdeeld, als dat tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) van de coöperatie wordt besloten. Daar beslis je als lid dus zelf over.

Een indicatief rekenvoorbeeld

exacte bedragen zijn afhankelijk van de project financiering Per certificaat
Investering €200 (opbrengst circa 250 kWh/jaar).
Lagere energierekening door korting op de energiebelasting voor stroom €30 euro per jaar (250 kWh x 11,93 cent [tarief 2019])
Totaal opbrengst na 15 jaar €450 (15 * €30)
Totale winst na 15 jaar €250 (opbrengst €450 – investering €200)
Rendement over 15 jaar Gem. 8,3 % per jaar ((((15 * €30) / €200)-1 ) / 15)*100
Terugverdientijd Na 6,6 jaar (€200 / €30)

De spelregels

Er zijn wel een paar spelregels.

 • De belangrijkste: je woont in de buurt van een Postcoderoos installatie!
  • Als je in de volgende postcode-gebieden woont, kan je al meedoen met het eerste project van Zon op Alphen:
   • 2391, 2394, 2396, 2401 t/m 2409, 2445, 2461, 2481
   • Zo niet, dan komt er vast wel een volgend project waar het wel kan. Schrijf je alvast in!
 • Je moet minstens één certificaat aanschaffen om mee te doen. Het maximale aantal is afhankelijk van je huidige energiegebruik, maar begrenst tot 10.000kWh. We adviseren je certificaten (à 250kWh) ter hoogte van 80-90% van je laatste energiegebruik te nemen.
 • Je hebt een eigen elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80A. Dit staat op je energieafrekening. VvE’s voor de gemeenschappelijke installatie en het MKB kunnen ook meedoen.
 • Je wordt automatisch lid van de coöperatie Zon op Alphen aan den Rijn. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
 • Je moet in principe 15 jaar lang meedoen, maar je kunt je certificaten ook overdragen of verkopen, als je bijvoorbeeld naar een andere gemeente gaat verhuizen of het blijkt dat je er teveel hebt aangeschaft.
 • Je huidige energieleverancier moet de Postcoderoos-regeling ondersteunen. Op deze website  staat welke energieleveranciers dat op dit moment zijn. Heb je een contract met een andere leverancier, dan moet je overstappen.

Hier kan je uitgebreide informatie vinden over de spelregels. Bij Veel gestelde vragen is nog veel meer informatie te vinden.