De spelregels in detail

Je investeert (participeert)  met minimaal één certificaat

Je kunt al meedoen vanaf 1 certificaat. Dit levert gemiddeld 250 kWh per jaar aan opgewekte energie op. Een certificaat kost eenmalig €200,- en is voor privé personen en de meeste VvE’s vrijgesteld van een btw-heffing.

Het is verstandig dat je jaarlijks niet méér zonnestroom opwekt dan je thuis verbruikt, tot een maximum van 10.000 kWh per jaar (40 certificaten). Dit maximum is vastgelegd in de postcoderoosregeling. Daarboven kom je niet meer in aanmerking voor de belastingkorting en duurt het langer voor je de investering terugverdient.

Je krijgt alleen korting op de energiebelasting over de stroom die je zelf thuis verbruikt en betaalt. Koop je meer certificaten en wek je daardoor meer zonnestroom op dan je zelf verbruikt, dan  profiteer je dus voor dat extra deel niet van de korting.

Het algemeen advies is om certificaten te kopen voor maximaal 80-90% van je jaarlijkse verbruik. Als je zuiniger met energie omgaat of als de zon in een jaar extra schijnt, dan kom je met 80-90% van je gebruik in ieder geval niet over je eigen gebruik heen! Hou ook rekening met eventuele verschuivingen in je verbruik in de komende jaren. Ga je meer besparen door ledlampen te nemen, of gaat een kind uit huis, neem je een elektrische auto, ga je meer elektrisch koken of verwarmen of ga je van het gas af en krijg je een warmtewisselaar? Kijk bij Veel gestelde vragen voor enkele voorbeelden.

Verhuis je tussentijds? Als je binnen de postcoderoos blijft wonen is er niets aan de hand. Je neemt je certificaten gewoon mee. Dat is feitelijk gemakkelijker dan zonnepanelen op je eigen dak want die verhuis je niet zo snel mee. Verhuis je buiten de postcoderoos of buiten de stad? Dan geldt de belastingverlaging niet meer. Je kan je certificaat dan via ons verkopen aan de nieuwe huiseigenaar of via de coöperatie aan een nieuwe deelnemer. Je krijgt dan de restwaarde terug want de certificaten worden over een periode van 15 jaar afgeschreven.

Je woont binnen het postcodegebied van het zonnedak

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde belastingtarief moet je in de buurt van het zonnedak wonen. De wettelijke regeling stelt als voorwaarde dat je binnen een ‘postcoderoos’-gebied woont. Je vindt dit terug bij het zonnedak waar je voor intekent. Dit kan je vinden onder Locaties op deze website.

Het kan zijn dat er overlap is tussen productielocaties. In dat geval moeten wij vaak de certificaten over de verschillende locaties zelf gaan verdelen om een optimale verdeling te krijgen. Uiteindelijk worden de deelnemers op volgorde van intekenen over beide projecten verdeeld, zodat zo veel mogelijk inwoners mee kunnen doen. Waar je uiteindelijk je stroom opwekt maakt verder niet uit.

Als je in een andere postcode woont en toch geïnteresseerd bent, meld je dan toch aan zodat we bij een volgend project rekening met je kunnen houden en je kunnen informeren.

Je energieleverancier ondersteunt de postcoderoos regeling

Je eigen energieleverancier moet willen meewerken. Deze moet de korting op de energiebelasting verrekenen op je jaarlijkse energierekening. De meeste energieleveranciers ondersteunen dit inmiddels. Een paar jammer genoeg nog niet. Als je al klant bent van Eneco, Engie, Greenchoice, OM|nieuwe energie of NUON  dan is het heel makkelijk. We hebben contracten met heldere afspraken met deze leveranciers gemaakt om de korting automatisch met je jaarrekening te verrekenen.

Bij de andere leveranciers die de postcoderoos ondersteunen sturen wij jouw productiegegevens op zodat die de teruggave kunnen berekenen en uitbetalen. Kijk voor het meest recente overzicht op de site van https://www.zonmonitor.nl/overzicht-leveranciers/. Alle leveranciers met minstens één ster doen mee. Heb je een leverancier met nog geen ster? Om mee te doen moet je dan overstappen naar een van de leveranciers die wel meedoen. Dit kan je bij je inschrijving al aangeven.

Aan een van de groene leveranciers met 3 sterren (b.v. Greenchoice) gaan we waarschijnlijk ook de opgewekte energie verkopen.  Dit beslissen we jaarlijks en sluiten dan een contract af. Buiten deze inkomsten krijgt de coöperatie van deze 3-sterren leveranciers ook een premie van ca. €35 voor elk lid dat ook de eigen energie (gas + stroom) bij deze leveranciers afneemt. Deze inkomsten gebruiken we om een sluitende begroting te krijgen of om nieuwe zonneparken te kunnen starten.

Je woont in een koop- of huurwoning met een eigen elektriciteitsaansluiting

Belangrijk is dat je zelf de energierekening betaalt (en niet je verhuurder) en dat je dus zelf een contract met een energieleverancier hebt afgesloten.

Je moet ook een zogenaamde kleinverbruikersaansluiting hebben. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven. Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Liander nazoeken (hier).

Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Je doet in principe voor 15 jaar mee

Dat is de minimale looptijd van de postcoderoos regeling en dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak.

Verhuis je of wil je tussentijds gedeeltelijk of zelfs helemaal uitstappen? Dat kan altijd. Je kunt je certificaat doorverkopen aan een ander tegen de restwaarde. De restwaarde staat in je eigen gebruikersomgeving. De coöperatie zorgt voor de overdracht door potentiële kopers te benaderen en de administratie te doen. De coöperatie zelf kan de certificaten niet van je overnemen, die kan alleen bemiddelen.

Je wordt lid van de coöperatie

Door een of meer certificaten te kopen wordt je automatisch lid van de coöperatie en kun je daardoor profiteren van de belastingkorting. Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Belangrijk om te weten is dat de coöperatie UA is (Uitgezonderde Aansprakelijkheid). Je bent dus nooit verplicht in geval van een verlies bij te dragen. Lid zijn betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw project/dak.

Je hebt een bedrijf? Dan is er een extra spelregel

Bedrijven kunnen ook meedoen. In principe gelden dezelfde voorwaarden: je bent gevestigd binnen de postcoderoos, bent een kleinverbruiker, je energieleverancier steunt de regeling en je koopt niet meer certificaten dan je zelf nodig hebt met een maximum tot 10.000 kWh per jaar.

De aanvullende eis voor bedrijven is dat je niet meer koopt dan 20% van alle certificaten per zonnedak. Deze extra wettelijke regel heeft als doel om de zonnedaken voor zoveel mogelijk inwoners beschikbaar te maken. Uiteraard kun je, net als inwoners, ook aan meerdere daken meedoen. Dan geldt per dak het maximum van 20% en voor al je certificaten bij elkaar het maximum van 10.000 kWh.

Voorbeeld 1: Op een zonnedak waar 100 certificaten beschikbaar zijn, kan je met je bedrijf dus voor maximaal 20 certificaten inschrijven (20%).

Voorbeeld 2: Op een zonnedak waar 500 certificaten voor zijn, die 250 kWh per certificaat leveren, kan je met je bedrijf maximaal 40 certificaten aanschaffen, net als bewoners. 20% is weliswaar meer: 100 certificaten, maar bij 40 certificaten heb je het voor iedereen geldende maximum van 10.000 kWh al bereikt.

Nog niet duidelijk of een paar vragen? Lees dan verder bij Veelgestelde vragen.