Het dak van de “driving range” van Golfclub Zeegersloot heeft een oppervlakte van circa 600 m2. Op een deel van het dak zijn al 40 zonnepanelen aangebracht. Deze panelen wekken stroom op voor de Golfclub zelf, en maken geen deel uit van onze zonneinstallatie.

Er is nog genoeg ruimte op het dak voor 216 zonnepanelen, waarmee jaarlijks ruim 59.000 kWh kan worden opgewekt. Dit is voldoende voor ca. 25 huishoudens.

Installatie

De installatie loopt waarschijnlijk vertraging op.

Oorspronkelijk was het plan om de omvormers in het clubhuis te plaatsen. De gelijkstroombekabeling zou door Zon&Co. onder de grond van de driving range tot aan de omvormers in het clubhuis gemaakt worden. Daar zou dan dmv een MLUA “achter de meter” een aansluiting voor ons komen op het bestaande stroomnet. (MLUA betekend Meerdere Leveranciers op Een Aansluiting) Later bleek echter dat dit voor deze installatie een erg dure oplossing is, omdat de kosten voor een MLUA aansluiting ongeveer €72 per maand bedragen. Op de looptijd van 15 jaar is dat een bedrag van €12.960, meer door inflatie. Het blijkt nu dat een MLUA voor het relatief kleine vermogen van de zonne-installatie niet echt noodzakelijk is.

Een goedkopere oplossing is om voor onze installatie een eigen kleinverbruikersaansluiting te nemen, en geen MLUA meer om van de bestaande aansluiting van de Golfclub gebruik te maken. De kosten voor deze aansluiting zijn ongeveer €70 per jaar, oftewel €1.050 over 15 jaar. Dit is een dermate groot verschil dat we in februari besloten hebben voor deze optie. De omvormers komen dan in het gebouw van de driving-range. De consequentie daarvan is echter dat Liander nu de bekabeling van  de driving-range naar het stroomnet moet gaan doen (monopolie), en zoals bekend mag zijn hebben die enorme capaciteitsproblemen en achterstanden vanwege o.a. te weinig personeel. Liander kan ons daardoor niet eens een datum afgeven. We proberen natuurlijk alles om dit project niet te veel uit te laten lopen.

Technische gegevens

De 216 zonnepanelen worden van JAsolar, van het type PERC Black JAM60S02 met een opbrengst van 305Wp. Dit betekend een gemiddelde opbrengst over een periode van 15 jaar van meer dan 270kWh. Er is voor het type Black gekozen omdat het optisch het beste bij de al bestaande panelen past.

De 2 benodigde omvormers zijn van SolarEdge, en hebben een 3-fasige omvormer. Het type is SE 27.5K (15-100KW). Er komt per twee panelen één Power Optimizer, dit zorgt voor een beter balans tussen de panelen en een verhoogde veiligheid omdat het complete systeem automatisch afschakelt bij calamiteiten, zoals brand en blikseminslag.

Het montagesysteem voor de panelen op het dak is het zwarte Click-Fit systeem.

De panelen worden dmv een DC bekabeling van het merk IBC FlexSol verbonden.

Door middel van het SolarEdge monitoring systeem kan de installatie via een internetverbinding continue uitgelezen worden.

Postcoderoos gebieden

Om zo veel mogelijk bewoners uit de gemeente mee te kunnen laten doen gaan we voor dit project uit van één roos met 2406 in het centrum.

De locatie van de Golfclub in 2406 dekt daardoor de volgende postcode gebieden af: 2401, 2402, 2403, 2405, 2406, 2407 en 2445 (Aarlanderveen).

Verschillende van deze postcode gebieden worden ook door de Postcoderozen van Rijnvicus afgedekt. Omdat er meer gegadigden zijn dan we met dit dak kunnen afdekken, zullen er certificaten vanuit de Rijnvicus locaties gebruikt moeten worden.

Ondersteuning

De gemeente Alphen en de Golfclub Zeegersloot ondersteunt Zon op Alphen om de volgende redenen:

  • Het draagt bij aan het duurzaamheidsbeleid van GC Zeegersloot
  • Het draagt bij aan verduurzaming van de lokale samenleving
  • Het stelt de leden van GC Zeegersloot in staat in collectief verband duurzame energie op te wekken.