Het dak van de driving range van Golfclub Zeegersloot heeft een oppervlakte van circa 600 m2. Op een deel van het dak lagen al 40 zonnepanelen van de golfclub zelf. In mei 2019 zijn hier 221 panelen van Zon op Alphen bijgelegd, waarmee jaarlijks ruim 60.000 kWh kan worden opgewekt. Dit is voldoende voor de energievoorziening van circa. 26 huishoudens.

Hier kan je zien wat de productie van het dak is.

Postcoderoos gebieden

Om zo veel mogelijk bewoners uit de gemeente mee te kunnen laten doen hebben we in combinatie met de twee Postcoderozen van Rijnvicus gekozen voor een roos met 2406 in het centrum.

De locatie van de Golfclub in 2406 dekt daardoor de volgende aangrenzende postcode gebieden af: 2401, 2402, 2403, 2405, 2406, 2407 en 2445 (Aarlanderveen).

Verschillende van deze postcode gebieden worden ook door de Postcoderozen van Rijnvicus afgedekt, waardoor we veel flexibiliteit hebben.

Ondersteuning

De gemeente Alphen en de Golfclub Zeegersloot ondersteunt Zon op Alphen om de volgende redenen:

  • Het draagt bij aan het duurzaamheidsbeleid van GC Zeegersloot
  • Het draagt bij aan verduurzaming van de lokale samenleving
  • Het stelt de leden van GC Zeegersloot in staat in collectief verband duurzame energie op te wekken.

De installatie in stappen

27-mei

De installatie levert sinds afgelopen woensdag (22 mei) stroom aan het net!  We gaan met begindatum 28 mei de beschikking bij de Belastingdienst aanvragen, want dan gaat het leveringscontract met Vandebron als afnemer van onze stroom in.

20-mei

De grondboring is vanmorgen gedaan en het verdelerkastje buiten is nu aangesloten op het stroomnetwerk van Liander. Dit deel van het project had nogal wat voeten in de aarde. Ten eerste moest er een gat gegraven worden zodat de boor er met een geleidelijke hoek in kon gaan. Aan de andere kant van het gebouw waar de boor uitkwam moest er ook een sleuf gegraven worden naar de netwerkkabel. Daar werd uiteindelijk “onze” kabel op aangesloten.

15-mei

De installatie op het dak is zo goed als klaar en de panelen zijn nu aan de omvormers gekoppeld. De omvormers zijn op hun beurt nu doorverbonden met het verdelerkastje buiten. Het witte “stokje” bovenaan de linkse omvormer is de GSM antenne waarmee de omvormers hun gegevens naar het portaal kunnen sturen. Dit is voor onderhoud van de installatie, niet om de opgewekte stroom door te geven. Omdat dit een z.g. kleinverbruikers aansluiting is gaat dat via een z.g. slimme meter net zo als bij jullie thuis.

10-mei

De omvormers en schakelkast zijn gemonteerd en op 15 mei zal Zon&Co. de plaatsing van de extra bestelde panelen gaan doen, en de panelen aan de omvormers en de schakelkast gaan verbinden.

26-april

Alle originele panelen liggen nu op het dak. De 5 extra panelen komen boven de bestaande 40 en zodra die binnenkomen worden die geïnstalleerd. Ook dan zullen de resterende werkzaamheden afgesloten kunnen worden.

De omvormers zijn al aangesloten aan dit verdelerkastje, en het wachten is nu op Liander om vanuit dit kastje een kabel naar hun netwerk te leggen. Dat zou in de loop van mei gaan gebeuren.

13-april

Er is boven de bestaande panelen nog ruimte voor 5 panelen extra op het dak wat een aanwas van 7 certificaten betekend. Deze zijn al via de wachtlijst verkocht.

12-april

Met krachtige ondersteuning van directeur Jos v.d. Meer van Zon&Co. om zijn mensen van de nodige materialen te voorzien verloopt de installatie voorspoedig. De onderbouw constructie met de optimizers voor de panelen is bijna helemaal klaar en men is al begonnen met het trekken van de kabels die later de strings (een groep van panelen) gaan vormen.

8-april

Zon&Co. is inmiddels begonnen met het uitmeten en monteren van de dakconstructie waarop later de optimizers en panelen gemonteerd gaan worden.

Vertraging is helaas onvermijdelijk

Oorspronkelijk was het plan om de omvormers in het clubhuis te plaatsen. De gelijkstroombekabeling zou door Zon&Co. onder de grond van de driving range tot aan de omvormers in het clubhuis gelegd gaan worden. Daar zou dan dmv een MLOEA “achter de meter” aansluiting voor ons komen op het bestaande stroomnet. (MLOEA betekend Meerdere Leveranciers Op Een Aansluiting) In februari werden we er op gewezen dat dit voor deze installatie een erg dure oplossing is, omdat de kosten voor een MLOEA aansluiting ongeveer €72 per maand zijn. Op de looptijd van 15 jaar is daarmee een bedrag gemoeid van €12.960, zelfs meer door inflatie. Het blijkt nu dat een MLOEA voor het relatief kleine vermogen van deze zonne-installatie niet echt noodzakelijk is.

Een goedkopere oplossing is om voor de installatie een eigen kleinverbruikersaansluiting te nemen. De kosten voor deze aansluiting zijn ongeveer €70 per jaar, oftewel €1.050 over 15 jaar. Dit is een dermate groot verschil dat we in februari besloten hebben voor deze optie. De omvormers komen dan in het gebouw van de driving-range. De consequentie daarvan is echter dat Liander nu de wisselstroom bekabeling van de driving-range naar het stroomnet moet gaan doen (monopolie), en zoals bekend mag zijn hebben die enorme capaciteitsproblemen en achterstanden vanwege o.a. te weinig personeel. Liander kan ons daardoor niet eens een datum afgeven. We proberen natuurlijk alles om dit project niet te veel uit te laten lopen.

We hebben via onze contacten bij Liander alles bewogen om deze vertraging zo klein mogelijk te houden. Bij de laatste navraag op 9 april bij de uitvoerder bleek echter dat we pas ergens in mei aan de beurt gaan komen.

Technische gegevens

De 221 zonnepanelen worden van JAsolar, van het type PERC Black JAM60S02 met een opbrengst van 305Wp. Dit betekend een gemiddelde opbrengst over een periode van 15 jaar van meer dan 270kWh. Er is voor het type Black gekozen omdat het optisch het beste bij de al bestaande panelen past.

De 2 benodigde omvormers zijn van SolarEdge, en hebben een 3-fasige omvormer. Het type is SE 27.5K (15-100KW). Er komt per twee panelen één Power Optimizer, dit zorgt voor een beter balans tussen de panelen en een verhoogde veiligheid omdat het complete systeem automatisch afschakelt bij calamiteiten, zoals brand en blikseminslag.

Het montagesysteem voor de panelen op het dak is het zwarte Click-Fit systeem.

De panelen worden dmv een DC bekabeling van het merk IBC FlexSol verbonden.

Door middel van het SolarEdge monitoring systeem kan de installatie via een internetverbinding continue uitgelezen worden.