Veranderingen en nieuwtjes op de website

Regelmatig worden nieuwtjes geplaatst, en kleine en soms grotere updates, correcties en veranderingen op de website doorgevoerd. Hieronder staat een korte beschrijving.


De ALV is op 28 mei 2024 in de Raadszaal van het Stadskantoor

De zaal zal vanaf 19:30 open zijn. We beginnen om 20:00 uur en hopen om 22:00 klaar te zijn zodat we nog samen een drankje kunnen drinken.

Spreker is Gert van der Ham, wethouder Duurzaamheid en hij zal heea vertellen over de energietransitie en duurzaamheids thema’s in de gemeente. Verder zullen we de stand van de zonneparken laten zien en de jaarrekening over 2023 presenteren. Daarbuiten zal het bestuur een voorstel toelichten voor een duurzame schenking. Stuur wim.van.aken@energiekalphen.nl ajb een berichtje of je wel of niet zult komen.

 

 

Teruggave Energiebelasting voor het jaar 2023

Op 29 maart zijn de gegevens van alle deelnemers door Energie Samen naar de energieleveranciers opgestuurd. De verwerking door de leveranciers is dus begonnen, en ik heb zelf op 15 april mijn afrekening van Greenchoice gekregen. Die zijn vaak de eerste, maar de anderen zullen snel volgen. Klanten van Delta Energie, Greenchoice, ANWB, Coolblue, EnergyZero, HVC en Service House hebben de Energiebelasting inmiddels ontvangen of zullen dit binnen de komend weken ontvangen. Vattenfall heeft aangeven rond half mei alles verwerkt te hebben en over te gaan tot betaling.

 

 Lid worden van Energiek Alphen

In de loop van 19 tot 22 februari is er een e-mail van Energiek Alphen naar alle deelnemers gestuurd. Helaas is daar bij een aantal een link niet meegestuurd, om op een eenvoudige wijze (kostenloos) lid te worden van Energiek Alphen.  Hier is de link: Lid worden van Energiek Alphen – Energiek Alphen aan den Rijn.

Waarom willen we jullie graag als lid? Vorig jaar hebben we als bestuur van Energiek Alphen twee belangrijke besluiten genomen: 1) om de activiteiten van Energiek Alphen uit te breiden en 2) om aan een achterban te bouwen door alle Alphenaren uit te nodigen lid te worden van Energiek Alphen.

We vinden het logisch om ook jullie te vragen. Jullie zijn tenslotte al betrokken bij de verduurzaming van Alphen en weten waar Zon op Alphen en Energiek Alphen voor staan.

Fijn als jij ook meedoet😊 Erik de Ruijter, voorzitter Energiek Alphen.

 

Informatie over zonne energie projecten

Een interessant artikel over hoe de overheid de ontwikkeling van duurzame-energieprojecten zoals postcoderoos-projecten afwurgd door onzinnige en ondoordachte regelingen te maken en de lobby van Energie Samen om dit weer ongedaan te maken.

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i36680

Foute link in e-mail Waardestaat

Helaas staat er een verkeerde link in de e-mail over de waardestaten.

De link naar Mijn cooperatie (je Portaal) moet zijn : https://zonopalphen.mijnenergiesamen.nl/#/login

 

Uitleg Brief Opbrengsten

Bij het Betref van de brief over de bijzondere uitkering staat een raar tijdvak, nl dat van 31-12-2023 tot 31-12-2023.

Dit komt omdat wij een peildatum gebruiken voor het bezit van de certificaten op 31-12-2023. De methode van Econobis die wij daarvoor gebruiken is eigenlijk bedacht voor een andere soort berekening over een heel jaar gezien, en daar komt de datum van-tot vandaan. Het dokument is nu aangepast en zal het een volgende keer duidelijker zijn.

 

Geen toegang tot de omvormers via SolarEdge

Op dit moment is er geen publieke toegang meer tot de omvormers van onze installaties. SolarEdge heeft heea verandert waardoor er geen publieke toegang meer is.  We hopen dat dit weer opgelost gaat worden.

 

Wijzigingen in de overheidsheffingen en netbeheerskosten voor 2024

Deze kosten veranderen elk kalenderjaar en het maakt niet uit of je een vast of variabel energiecontract hebt.

Dit verandert er in 2024:

 • De energiebelasting daalt voor stroom van 0,15245 naar 0,13165 per kWh en stijgt voor gas;
 • De Opslag Duurzame Energie (ODE) was al € 0 in 2023 en verdwijnt nu helemaal;
 • De vermindering energiebelasting voor stroom gaat omhoog van 596,86 naar 631,39;
 • De netbeheerkosten worden hoger, van 346,39 naar 400,92 voor stroom;
 • Het prijsplafond van de overheid stopt.

Kijk voor meer informatie hier.

 

Belangrijke administratieve aktiviteiten

In het eerste kwartaal van 2024 gaan er een paar dingen gebeuren waar we jullie medewerking voor nodig hebben.

 • Zoals afgesproken op de laatste ALV gaan we weer uitkeringen per certificaat doen. Zorg er voor dat je IBAN gegevens in je Portaal juist zijn! Naar buitenlandse rekeningen kunnen wij via onze bank per incasso géén geld overmaken, dat moeten we met de hand gaan doen, hou daar dus rekening mee.
 • Voor de afrekening van de EB-teruggave is het essentieel gebleken dat de gegevens van je e-leverancier in je Portaal juist zijn. Zeker als er in de loop van het jaar 2023 een verandering heeft plaatsgevonden is het belangrijk dit in je Portaal te controleren. Was er een wijziging of ben je overgestapt en je hebt dit nog niet bij ons gemeld, doe dat dan uiterlijk 31-12-2023, anders krijg je geheid problemen met de teruggave. De ervaring heeft ons geleerd dat het oplossen maanden kunnen gaan duren en kost ons heel veel extra werk.
  Kijk hier voor het formulier: aanmelden nieuwe e-leverancier
  Heb je plannen om over te gaan stappen, kijk dan eerst hier want het heeft meer consequenties dan alleen een goede KWh prijs.
 • Voor je opgave inkomensbelasting voor het jaar 2023 is het belangrijk dat je voor je Box-3 vermogen een opgave doet van de huidige waarde van je certificaten. Deze gegevens (Waardestaten) gaan we vóór einde februari 2024 per e-mail naar jullie opsturen. Daarna komen de formulieren ook in het Portaal beschikbaar.

 

Timing belangrijk bij overstap energieleverancier

Een van onze deelnemers maakt ons er op attend dat de timing van de overstap van je energieleverancier belangrijker is dan je wellicht denkt. Bij de jaarlijkse afrekening krijg je te maken met twee leveranciers die je alleen maar kunnen vergoeden tot het maximum van de gebruikte energie die bij hun voor die periode is afgenomen. In de zomer produceren wij natuurlijk veel energie met onze zonneparken, maar gebruik je zelf waarchijnlijk veel minder. Dit verschil kan aardig oplopen waardoor je bij de ene leverancier tegen het maximum aanloopt, en bij de andere helemaal niet. Dat kan je dus behoorlijk in je teruggave van de energiebelasting schelen. Denk daar dus aan bij het overstappen.

Wij zoeken versterking voor ons team

In het bijzonder zoeken wij vrijwilligers om met ons nieuwe projecten te gaan ontwikkelen en verder iemand die ons kan helpen met de communicatie met o.a. de pers. Stuur ajb een mailtje naar bestuur@zonopalphen.nl als je belangstelling hebt.