Veranderingen en nieuwtjes op de website

Regelmatig worden nieuwtjes geplaatst, en kleine en soms grotere updates, correcties en veranderingen op de website doorgevoerd. Hieronder staat een korte beschrijving.


 

De energietransitie : Het Paradijs op Aarde begint in Nederland

Op deze website is een interessante en inspirerende film te bekijken die de huidige ontwikkelingen maar vooral ook de kansen laat zien.
Veel toonaangevende specialisten, waaronder Marjan Minnesma, komen hier aan het woord.
Het is een lange zit, maar het is ook enorm boeiend en verhelderend.

 

Presentatie van Marjan Minnesma

Deze interessante presentatie die tijdens de ALV is gegeven is nu bij Over Ons/Documenten beschikbaar.

 

Update Energievergoeding voor 2020

Onlangs zijn de gegevens naar de leveranciers gestuurd waar een overeenkomst mee is, en de vouchers voor de andere staan in jullie gebruikersomgeving klaar zodat je die samen met de relevante Beschikkingen (staan bij Over ons/Documenten) naar de leveranciers kunt mailen. Kijk bij Veel Gestelde Vragen voor meer informatie.

Controleer of de teruggave strookt met het opgewekte vermogen wat in je gebruikersomgeving staat. We hebben al van twee leden gehoord dat het niet klopte. Dit kan overigens ook veroorzaakt zijn door het feit dat er met je certificaten méér opgewekt is dan je zelf verbruikt hebt. Dit kan alleen maar je eigen leverancier beoordelen, dat kunnen wij en Zon op Nederland natuurlijk niet.

Klopt het alsnog niet, gebruik dan het speciale email adres dat op de site van Zon op Nederland staat onder Energieleveranciers.

 

Vragenuurtje Watergeuzen 8 juni 20.00 uur

Waarom zou je als gewone burger een windmolen willen kopen?

Kan ik participaties kopen voor mijn kleinkinderen?

Welk risico loop ik als ik meedoe?

De regionale coöperatie Rijnland Energie koopt twee bestaande windmolens langs de A4 en biedt inwoners van Holland Rijnland de mogelijkheid om participaties te kopen (via Energiek Alphen) en zo mede-eigenaar te worden. Op dinsdag 8 juni vanaf 20.00 uur is er voor geïnteresseerden een tweede vragenuurtje over de aankoop van De Watergeuzen. De avond start met een kennismaking met het bestuur van Rijnland Energie. Daarna volgt een korte presentatie over het project. Er is volop ruimte om vragen te stellen.

Meedoen kan via onderstaande Zoomlink. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/89694716210

Documenten ALV 10-05-2021

De presentatie die gebruikt is tijdens de Zoom vergadering is beschikbaar bij Over Ons/Documenten.
Het concept verslag is daar ook te vinden.

De presentatie van Marjan Minnesma, voorzitter Urgenda en OM|nieuwe energie hebben we tijdens de Zoom meeting opgenomen.


Klik hier voor de link op YouTube:

 

Informatieavond De Watergeuzen (windmolens Zoeterwoude)

De regiocoöperatie Rijnland Energie, waar ook Energiek Alphen lid van is, maakt zich hard voor de aankoop van 2 windmolens bij Zoeterwoude. Het doel is om van de molens lokaal eigendom te maken met hulp van zoveel mogelijk inwoners van Holland Rijnland.

Op dinsdag 11 mei a.s. organiseert Rijnland Energie voor geïnteresseerde bewoners een online informatiebijeenkomst over het project. Ze starten met een korte presentatie en een kennismaking met de mensen achter het plan. Daarna kunnen de deelnemers hun vragen stellen aan het bestuur.

Aanvang: 20.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig, geïnteresseerden kunnen direct inloggen via deze link: https://us02web.zoom.us/j/86378168392

Meer informatie is op deze website te vinden : https://www.rijnlandenergiecooperatie.nl/watergeuzen/

Let wel, dit is een project dat voor de eventuele gegadigden uit de gemeente Alphen aan den Rijn via Energiek Alphen loopt, en niet via Zon op Alphen.

 

De uitnodigingen voor de ALV van 10 mei zijn verstuurd

Afgelopen weekeinde zijn de uitnodigingen naar de leden van Zon op Alphen gestuurd. Deze omvatten niet alleen de laatste agenda, maar ook de link om de meeting online bij te kunnen wonen, en verder links met toegang naar de documenten.

Heb je geen email ontvangen, kijk dan ajb in je Spam. De email adressen die we gebruiken komen uit de online gebruikersomgeving, dus die heb je zelf aangegeven. Is daar een aanpassing nodig, verander dat dan zsm, en stuur een email naar bestuur@zonopalphen om de email alsnog te krijgen.

Heb je vragen voor de vergadering, kijk dan eerst bij Veel Gestelde Vragen of er al een antwoord is. Vragen kunnen tot twee dagen voor de vergadering ingediend worden, zodat we ze kunnen beantwoorden of behandelen. Ook deze email moet naar bestuur@zonopalphen.nl.

Probeer aanwezig te zijn, we hebben uw stem nodig om te kunnen vergaderen, en er is ook een interessante bijdrage van Marjan Minnesma, voorzitter van OM|nieuwe energie en Stichting Urgenda.

 

Update over de Belastingteruggave voor het jaar 2020

Ook dit jaar krijgen alle deelnemers hun betaalde energiebelasting over het afgelopen jaar (2020) weer terug. Hoe dat precies in zijn werk gaat staat beschreven bij Veel Gestelde Vragen. kijk hier

Hou er ajb rekening mee dat dit een langdurig proces is dat meerdere stappen moet doorlopen die door verschillende partijen gedaan moeten worden. Ofschoon achter de schermen al in het begin van dit jaar begonnen is, heeft de ervaring ons geleerd dat het tot vroeg in de zomer kan duren voordat iedereen van zijn leverancier de nota gekregen heeft en het bedrag op de rekening staat. Voor de leden met een leverancier met drie sterren gaat dit allemaal automatisch. Die hoeven niets te doen. Leden die een voucher bij hun leverancier moeten indienen krijgen hierover automatisch bericht. Ook die moeten natuurlijk na het indienen wachten totdat de leveranciers dit in hun administratie verwerkt hebben. Heb dus ajb geduld.

Zorg er wel voor dat de informatie in je persoonlijke omgeving bij Zon op Nederland altijd op de laatste stand is, want anders kan het nog veel langer duren voordat alles zo ver is dat je de afrekening krijgt.

Heb je echter in augustus nog geen enkel bericht over de afrekening van je leverancier gekregen, neem dan direct contact op met gebruik van het speciale email adres dat de leveranciers hiervoor aangemaakt hebben. Wij kunnen zelf helaas niets doen, de verantwoording ligt bij de leden zelf. Pas als de leverancier meent géén gegevens van Zon op Nederland gekregen te hebben, neem dan contact met ons op.

 

ALV en agenda

De ALV over het boekjaar 2020 staat gepland op 10 mei 2021, en zal helaas weer online plaats moeten vinden. Binnenkort krijgen alle leden een uitnodiging met bijlagen, en een link om via Zoom online deel te kunnen nemen. We beginnen om 20:00 en we proberen om 22:00 uur de vergadering te kunnen sluiten.

De voorlopige agenda is als volgt:

 1. Opening en mededelingen van de voorzitter
 2. OM|Nieuwe energie
  Voordracht door Marjan Minnesma, voorzitter OM|Nieuwe energie en Stichting Urgenda
 1. Vaststellen verslag vergadering 8 oktober 2020
 2. Jaarverslag ZoA 2020
 • Aantal leden energiecoöperatie 2020
 • Wat hebben de panelen ons in 2020 opgeleverd
 • Toetreding tot coöperatie OM|Nieuwe energie
 • Power Purchase Agreement voor Rijnvicus afgesloten met OM
 1. Financiën
 • Toelichting op de jaarrekening & balans
 • Toelichting Kascontrolecommissie
 • Besluit tot decharge
 1. Nieuwe PPA voor 2021
 2. Rondvraag
 3. Vaststellen volgende vergadering

Heb je vragen, stuur die dan ruim van te voren op zodat we die kunnen beantwoorden c.q. behandelen.
Stuur de email naar: bestuur@zonopalphen.nl

 

Ik ben al deelnemer maar wil meer certificaten

Als er certificaten vrijkomen uit bestaande projecten benaderen we in eerste instantie alleen leden die op de wachtlijst staan. Pas als daar niet genoeg animo vandaan komt gaan we de deelnemers in bestaande projecten benaderen. Dit is tot nu toe nog niet voorgekomen. Je kunt je echter ten allen tijde op de wachtlijst aanmelden voor meer certificaten. Dat is handig voor bestaande én nieuwe projecten die we ontwikkelen.

Hoe doe ik dat?

Je kunt je als deelnemer op de wachtlijst zetten voor meer certificaten door in je gebruikersomgeving op www.zonopnederland.nl aan te melden en naar het menu “inschrijven” te gaan. Je kunt daar dan “inschrijven voor een project” kiezen. In het volgende scherm kies je dan “inschrijven voor een project” en daarna uit het keuzemenu “Wachtlijst Alphen a/d Rijn/Zon op Alphen” en dan kan je het aantal certificaten dat je er extra bij wilt hebben aangeven.

Als je op de wachtlijst staat weten we hoeveel vraag er in totaal is, en je krijgt dan altijd een email als er certificaten vrijkomen van bestaande projecten waar je snel op moet reageren. Let wel, leden die op de wachtlijst staan en nog géén deelnemer zijn gaan de komende maanden (zie boven) wel voor! Natuurlijk krijg je altijd informatie als we een nieuw project opstarten. Meer informatie is bij Veel Gestelde Vragen te vinden.

 

Nieuw rapport Stroomranking is uit

In het zojuist verschenen rapport van de jaarlijkse stroomranking van energieleveranciers heeft OM|nieuwe energie het hoogste rapportcijfer 10 gekregen. Het rapport met de ranking van alle leveranciers is hier te zien. Wij zelf verkopen de stroom van Rijnvicus aan om|nieuwe energie, en zijn begin van dit jaar ook lid van deze coöperatie geworden. Iedere gebruiker (lid of niet) kan wisselen naar om|nieuwe energie, want groener kan het echt niet worden, en de prijzen zijn aantrekkelijk. Kijk hier naar meer informatie over het meedoen en de huidige prijzen op basis van je eigen verbruik.

 

Afbouw salderingsregeling (panelen op je eigen dak)

Er gaat het een en ander veranderen in het zonnepaneel landschap. Heb je panelen op je dak en lever je terug, dan is de volgende informatie wellicht handig om te weten. Op deze site staat het redelijk goed beschreven. Let wel, dit is niet relevant voor deelnemers van Postcoderoos projecten. Ook daar gaat, voor nieuwe projecten, het een en ander veranderen. Nog niet alles is duidelijk, maar meer informatie volgt.

 

Wij zoeken versterking voor ons team

In het bijzonder zoeken wij vrijwilligers om met ons nieuwe projecten te gaan ontwikkelen en verder iemand die ons kan helpen met de communicatie met o.a. de pers. Stuur ajb een mailtje naar bestuur@zonopalphen.nl als je belangstelling hebt.

 

Rijnvicus heeft zojuist 1.000 MWh geproduceerd!

Op 22 september om omstreeks 18:00 uur heeft de Rijnvicus installatie de grens van 1.000 geproduceerde MWh (Mega Watt uur) overschreden, oftewel 1 Giga Watt uur. Dit is een besparing van bijna 400 ton niet uitgestoten CO2. Inmiddels is de golfbaan de grens van 100 MWh gepasseerd, wat een besparing is van bijna 40 ton CO2. Laat de zon maar schijnen!

 

Na instemming met de leden op de laatste ALV hebben we besloten de opgewekte stroom van Rijnvicus aan om | nieuwe energie te verkopen. Deel van deze meerjarige PPA overeenkomst was ook dat wij lid zijn geworden van om | nieuwe energie. Omdat wij nu lid zijn geworden, kunnen we ook onze leden een interessant aanbod doen als die overstappen naar om | nieuwe energie, en daar hun gas- en stroomafname voor het eigen gebruik afnemen. Je hoeft niet deel te nemen in een project, het staat open voor alle leden, dus ook als je nog op de wachtlijst staat. Meer informatie is hier te vinden.

 

Meer informatie zonneweideproject N11

Er is onlangs door omroep West een interview gemaakt rondom de realisatie van dit project.

De video kan hier bekeken worden.

Digitale inloopavond zonneweideproject N11

Op dinsdag 21 juli is er een “inloopavond” voor het project langs de N11 naast tuincentrum De Bosrand. Deze inloopavond kan vanaf 19:00 uur online bijgewoond worden via een link naar YouTube, maar ook later nog bekeken worden.

Via de chat kunnen vragen gesteld worden.

De link en veel informatie over dit project staan op de website van IX Zon die het project, deels met onze medewerking, ontwikkeld.  www.ixzon.nl/n11

Nieuw project

Het is nog maar in een heel vroeg stadium, maar we werken aan een nieuw project samen met projectontwikkelaar IX Zon, om langs de N11 in een weiland naast tuincentrum De Bosrand ca. 18.000 panelen boven de grond te gaan plaatsen. In principe is het bestuur in eerste instantie voorstander van panelen op daken, maar die daken liggen helaas niet voor het oprapen. Aangezien dit project door de provincie en de gemeente ondersteund wordt, werken we graag samen met IX Zon om te kijken hoe we zo veel mogelijk inwoners van de gemeente kunnen laten deelnemen.

Van al intekenen op dit project zoals in het artikel in de Alphense editie van het AD van 11 juni gesuggereerd wordt is echter nog geen sprake. Er moet nog heel erg veel werk verzet gaan worden voordat het zo ver is. Het huidige plan is om in het voorjaar van 2022 operationeel te gaan.

 

Zon op Nederland is opgegaan in EnergieSamen

De coöperatie Zon op Nederland, waarvan ook wij deel uitmaken, is onlangs opgenomen in de veel grotere coöperatie EnergieSamen, die op dit moment 85.000 leden heeft. Men hoopt hiermee sterker te staan, en meer synergieën te kunnen benutten. Ook is hiermee het aantal medewerkers en vrijwilligers enorm uitgebreid.

Voor onze leden verandert er niet zo veel. Uiteindelijk zal de website van Zon op Nederland verdwijnen, maar alle administratieve systemen blijven bestaan zodat daar niets verandert. De naam Zon op Nederland zal in de komende tijd plaats maken voor die van EnergieSamen. De website is www.energiesamen.nu