Jolanda Idzerda was het honderdste lid van de coöperatie zon op Alphen aan den Rijn. Jan van der Graaf mag zich de trotse bezitter noemen van het 1500-ste certificaat dat rond de jaarwisseling werd toegewezen. Dat verdiende een bloemetje, aldus het bestuur.

‘Ik leef zo duurzaam als ik kan’

Jolanda Idzerda woont in Ridderveld en is werkzaam op de financiële administratie van leerwerkbedrijf Rijnvicus. Ze las afgelopen jaar in een nieuwsbrief van haar werkgever over de plannen om op het dak van het gebouw een zonnepark te bouwen. “Ik leef zo duurzaam als ik kan. Ik pak bijna altijd de fiets of het openbaar vervoer en heb bijvoorbeeld ook geen vaatwasmachine en wasdroger. Ook doe ik mee aan een project met windenergie”, verklaart Jolanda haar belangstelling voor Zon op Alphen. “Omdat ik een huurwoning heb, kon ik tot nu toe geen zonnepanelen nemen. Anders had ik die ook al lang gehad. Zon op Alphen biedt daar nu een ideale oplossing voor.”

‘Geen gedoe’

Jan van der Graaf (Kerk en Zanen) heeft ook verschillende maatregelen getroffen om zijn vrijstaande huis zo duurzaam mogelijk te maken en het energiegebruik te verlagen. “Zonnepanelen op het dak vond ik niet mooi en te veel gedoe ook. Je moet zelf van alles regelen om subsidie te krijgen en de installatie aan te schaffen. Je moet uiteindelijk ook maar hopen dat je met de goede partij in zee gaat.”

“Bij Zon op Alphen heb je daar allemaal geen omkijken naar. Mocht ik nog eens verhuizen maar wel in Alphen blijf, dan kan ik de certificaten ook meenemen naar mijn volgende woning. Bovendien is dankzij de gekozen financieringsvorm de prijs ook zeer aantrekkelijk. Ik ben blij dat veel meer deelnemers er zo over denken en dat het goed is gegaan met de verkoop van de certificaten. Hoe eerder de panelen er liggen, hoe beter.”

Voorzitter Ferd Schelleman (links) en penningmeester Erik de Ruijter (rechts) van Energiek Alphen aan den Rijn zetten Jolanda Idzerda en Jan van der Graaf in de bloemetjes.