Opening Zon op Alphen

Op woensdag 10 april 2019 was de officiële opening van Zon op Alphen. Het feest bij Rijnvicus werd bezocht door ongeveer 150 leden en eigenaren van participaties in Zon op Alphen, ondersteunende organisaties, zoals de gemeente Alphen, de provincie, Zon op Nederland, Ponsioen, Zon&Co. en medewerkers van Rijnvicus. De feestelijkheden werden geopend door Stef Strik, voorzitter van Zon op Alphen die als ceremoniemeester de regie in handen had.

Het succes van dit postcoderoosproject en de korte tijd waarbinnen alle certificaten zijn verkocht, laten zien dat duurzaamheid leeft in onze gemeente. Wij hopen dat dit project een voorbeeld is en letterlijk energie geeft om méér projecten voor de inwoners van de gemeente te realiseren én dat er dus snel meer daken beschikbaar komen voor Zon op Alphen.” Met deze woorden openden burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Leo Maat (duurzaamheid) officieel de eerste Alphense zonneparken Rijnvicus en GC Zeegersloot.

Zon op Alphen is een project van de energiecoöperatie Energiek Alphen aan den Rijn. EA-voorzitter Ferd Schelleman bedankte in zijn toespraak Gerard Maurits, de initiator van Energiek Alphen. Hij overhandigde hem een polo-shirt met Zon op Alphen-embleem.

Na deze toespraak was het de beurt aan wethouder Duurzaamheid Leo Maat om samen met Ferd Schelleman de officiële opening te verrichten. Hij maakte letterlijk en figuurlijk ‘verbinding’ en ontstak het licht op een speciaal vervaardigd paneel. Dit stond symbool voor de groene stroom die al eventjes door de installatie op het dak van het Rijnvicus-gebouw werd opgewekt .

 

Daarna begon het feest pas echt met een hapje en drankje én een optreden van Willeke Alberti en haar band, die met klassieke meezingers het publiek al snel voor zich won.

Tijdens de feestelijkheden was er ook tijd om een samenwerkingscontract te tekenen tussen Energiek Alphen, Zon op Alphen en Groene Hart Energie om in het vervolg alle beoogde zonneparken in de gemeente onder de vlag van Zon op Alphen te gaan ontwikkelen. Zo zijn de krachten gebundeld om nog meer projecten te realiseren. Op de foto ondertekenen de bestuursleden van de coöperaties de samenwerkingsovereenkomst. Namens Groene Hart Energie tekende Frank Kouwenhoven.

Aan het einde van haar optreden nam Willeke Alberti ruim de tijd om met diverse fans op de foto te gaan en gelukkig ook met de vrijwilligers van Zon op Alphen. V.l.n.r : Wim van Aken, Paul Versteeg, Stef Strik, Erik de Ruyter, Gerard Haverkamp en Ferd Schelleman, Claudia van der Sluys, Wietske Romijn en Dick van Leeuwen.

Om precies 16:00 uur wekte de installatie op het dak van Rijnvicus de eerste stroom op.

Tijdens de bijeenkomst werd een diashow afgespeeld met foto’s die een impressie geven van de voorbereiding en installatie. Deze is hier te zien en beluisteren.