Hoeveel krijg ik precies terug aan energiebelasting?

Je teruggave is vooraf niet precies bekend. Het hangt af van het aantal certificaten dat je afneemt, de hoeveelheid zon én van de hoogte van de energiebelasting. Het aantal certificaten weet je. De hoeveelheid zon en de hoogte van de energiebelasting verschillen ieder jaar.

Je kunt uitgaan van een gemiddelde opbrengst van 250 kWh per certificaat per jaar. Zonnige jaren leveren wat meer stroom, bewolkte jaren leveren iets minder stroom op.

De energiebelasting is voor 2019 vastgelegd op 11,93 cent per kWh. Dit is inclusief de btw, want die krijg je ook terug. Dit tarief wordt jaarlijks door de overheid vastgelegd. Voor het jaar 2020 is het drastich omlaag gegaan, en zal de komende jaren niet veel veranderen.

Voor alle zonnestroom die we met jouw certificaten opwekken krijg je de energiebelasting op je eigen gebruik helemaal terug. Er zijn een paar uitzonderingen: als je meer opwekt dan je thuis gebruikt, krijg je het meerdere niet terug. Ook alles dat je boven de 10.000 kWh opwekt krijgt je niet meer terug. En als je buiten de afgesproken postcodes woont (bent gaan wonen), krijg je helemaal geen energiebelasting (meer) terug.

Voorbeeld 1 – praktijk 2019: Je hebt 6 certificaten. We gaan even uit van een gemiddeld jaar met 250 kWh zon per certificaat. De energiebelasting in 2019 was 11,93 cent per KWh. Je hebt dat jaar zelf meer dan 6 x 250 kWh gebruikt en woont binnen het postcodegebied dat meedoet. Je krijgt aan het begin van het volgende jaar 6 x 250 x 11,93 cent = € 178,95 aan energiebelasting terug.

Voorbeeld 2 – lage opbrengst: Je hebt 6 certificaten. Het was een zeer bewolkt jaar met maar 200 kWh zon per certificaat. De energiebelasting in 2019 was 11,93 cent per KWh. Je hebt dat jaar zelf wel meer dan 6 x 200 kWh gebruikt en je woont binnen het postcodegebied dat meedoet. Je krijgt aan het begin van het volgende jaar 6 x 200 x 11,93 cent = € 143,16 aan energiebelasting terug.

Krijg ik maar 15 jaar energiebelasting terug?

Je krijgt in ieder geval 15 jaar lang de energiebelasting terug. Het kan zijn dat je het langer terugkrijgt, alleen is dat niet gegarandeerd. Daarom rekenen we voor de zekerheid met ‘maar’ 15 jaar teruggave energiebelasting.

Voor we echt starten met een zonnedak vragen we de Belastingdienst of we de energiebelasting van de leden terug kunnen krijgen. De Belastingdienst garandeert dit dan voor 15 jaar, en we krijgen een beschikking voor elk zonnedak. Ook als de Postcoderoosregeling in de tussentijd veranderd, blijft de huidige regeling voor dit dak gelden. Na 15 jaar sluiten we de lopende projecten af, en verdelen het positieve saldo onder de leden. Normaal gesproken (hangt af van de overeenkomst die we met de dakeigenaar maken) gaan de installaties dan in zijn geheel over naar de eigenaren van de daken zodat die er nog 15-20 jaar gebruik van kunnen maken.

Er kan tussentijds een nieuwe regeling komen die gunstiger is. In dat geval kunnen we gezamenlijk besluiten vrijwillig over te stappen naar die regeling. Met ‘zeker’ bedoelen we dus dat we recht hebben op minstens 15 jaar. We hoeven hier echter geen gebruik van te maken.

Mijn energieleverancier doet niet mee. Wat nu?

Alleen door het afnemen van je energie van een energieleverancier die de postcoderoos ondersteunt, krijg je de betaalde energiebelasting terug. Zonder deze teruggave is meedoen financieel niet rendabel. Hier vind je welke energieleveranciers meedoen. Energieleveranciers die de belasting automatisch via je energierekening verrekenen hebben 2 of 3 sterren in dit overzicht. de andere Energieleveranciers doen dit ook maar krijgen de gegevens op een andere manier van ons. Heb je een leverancier zonder ster moet je overstappen naar een met een ster om de belasting terug te kunnen krijgen.

Als je een vast contract hebt, kun je niet zomaar direct overstappen. Je kunt pas overstappen nadat je vaste contract is afgelopen, of je kunt de boete van overstappen aanvaarden. In beide gevallen heb je wat nadeel: of tijdelijk geen energiebelasting terug, of een boete. Er zijn ook leveranciers die de boete voor je betalen als je een contract bij hun aangaat. Vraag daar dus naar! Mail ons als je hulp nodig hebt om te bepalen wat in jouw situatie het voordeligst is. Door de huidige situatie op de energiemarkt is het anno 2022 moeilijk zo niet onmogelijk om langdurige contracten af te sluiten, dus let hier goed op als je nog een contract hebt voordat je over gaat sluiten.

Met sommige energieleveranciers zijn besprekingen aan de gang om alsnog de postcoderoos te ondersteunen. Blijf je graag bij je eigen energieleverancier en wil je weten of er zulke besprekingen zijn met jouw leverancier? Stel je vraag aan Energie Samen. Zij doen alle besprekingen met de leveranciers. We kunnen natuurlijk niet garanderen dat het lukt en je energieleverancier meteen ook echt meedoet. Zij moeten n.l. hun administratiesysteem omzetten om de regeling te kunnen ondersteunen, en dat kost tijd.

Gaat de postcoderegeling/energiebelastingteruggave veranderen?

Ja, maar voor ons maakt het niets uit. Er is weliswaar een nieuwe regeling, maar dat betreft ons niet. Onze regeling gaat zonder verandering verder tot het einde van de looptijd. Kijk regelmatig onder Actueel op deze website voor de laatste informatie.