Hoe krijg ik de energiebelasting terug?

Dat hangt af van je elektriciteitsleverancier. Heeft je energieleverancier een overeenkomst afgesloten met Zon op Nederland, dan gaat alles automatisch. Zijn die afspraken er niet, maar ondersteunt je leverancier de regeling wel, dan vraag je de belasting zelf terug.

Is je huidige leverancier een van de leveranciers met 2 of 3 sterren op de lijst van Zon op Nederland?

  • Eneco, Engie, Greenchoice, OM/DE Unie, NUON of Qurrent

Dan hoef je niks te doen. Deze leveranciers krijgen de gegevens van Zon op Nederland en verrekenen de teruggave van de energiebelasting automatisch met je jaarlijkse afrekening.

  • Heeft je huidige energieleverancier één ster in de lijst?

Je krijgt van Zon op Nederland een voucher met daarop hoeveel kWh je certificaten het afgelopen jaar hebben opgewekt. Deze gegevens geef je zelf door aan je energieleverancier. Je moet dan ook de betreffende Beschikking van de belastingdienst mee op sturen. De beschikkingen staan op onze website onder Over ons/Documenten, en in je online gebruikersomgeving. Je leverancier verrekent de belasting aan de hand van je eigen verbruik en je krijg je een credit nota.

  • Heeft je huidige energieleverancier géén ster in de lijst?

Deze leveranciers doen helaas (nog) niet mee met de belastingteruggave. Daarom krijg je het belastingvoordeel niet terug als je de stroom afneemt bij een van deze leveranciers. Ons advies is om over te stappen naar een leverancier die de Postcoderoos afrekening wél ondersteunt.

Kijk hier voor meer informatie.

Hoeveel krijg ik precies terug aan energiebelasting?

Je teruggave is vooraf niet precies bekend. Het hangt af van het aantal certificaten dat je afneemt, de hoeveelheid zon én van de hoogte van de energiebelasting. Het aantal certificaten weet je. De hoeveelheid zon en de hoogte van de energiebelasting verschillen ieder jaar.

Je kunt gemiddeld uitgaan van een opbrengst van 250 kWh per certificaat per jaar. Zonnige jaren leveren meer stroom, Bewolkte jaren leveren minder stroom.

De energiebelasting is in 2019 11,93 cent per kWh. De energiebelasting wordt jaarlijks bepaald.

Voor alle zonnestroom die je opwekt krijg je de energiebelasting op je eigen gebruik helemaal terug, met een paar uitzonderingen: als je meer opwekt dan je thuis gebruikt, krijg je het meerdere niet terug. Ook alles dat je boven de 10.000 kWh opwekt krijgt je niet meer terug. En als je buiten de afgesproken postcodes woont (bent gaan wonen), krijg je geen energiebelasting (meer) terug.

Voorbeeld 1 – praktijk 2017: Je hebt 6 certificaten. Het was een gemiddeld jaar met 250 kWh zon per certificaat. De energiebelasting was 12,26 cent. Je hebt dat jaar meer dan 6 x 250 kWh gebruikt en woont binnen het postcodegebied dat meedoet. Je krijgt 6 x 250 x 12,26 cent = € 183,90 energiebelasting terug.

Voorbeeld 2 – lage opbrengst: Je hebt 6 certificaten. Het was een zeer bewolkt jaar met maar 200 kWh zon per certificaat. De energiebelasting is ook nog lager dan in 2018: maar 9 cent. Je hebt dat jaar zelf wel meer dan 6 x 200 kWh gebruikt en je woont binnen het postcodegebied dat meedoet. Je krijgt 6 x 200 x 9 cent = € 108,- energiebelasting terug.

Krijg ik maar 15 jaar energiebelasting terug?

Je krijgt in ieder geval 15 jaar lang de energiebelasting terug. Het kan zijn dat je het langer terugkrijgt, alleen is dat niet gegarandeerd. Daarom rekenen we voor de zekerheid met ‘maar’ 15 jaar teruggave energiebelasting.

Voor we echt starten met een zonnedak vragen we de Belastingdienst of we de energiebelasting van de leden terug kunnen krijgen. De Belastingdienst garandeert dit dan voor 15 jaar. Ook als de regeling in de tussentijd veranderd, blijft de regeling voor dit dak gelden. Na 15 jaar sluiten we lopende projecten af, en verdelen het positieve saldo onder de leden. Normaal gesproken (hangt af van de overeenkomst die we met de dakeigenaar maken) gaan de installaties dan in zijn geheel over naar de eigenaren van de daken zodat die er nog 15-20 jaar gebruik van kunnen maken.

Er kan tussentijds een nieuwe regeling komen die gunstiger is. Dan kunnen we gezamenlijk besluiten vrijwillig over te stappen naar die regeling. Met ‘zeker’ bedoelen we dus dat we recht hebben op minstens 15 jaar. We hoeven hier echter geen gebruik van te maken.

Mijn energieleverancier doet niet mee. Wat nu?

Alleen door over te stappen naar een energieleverancier die wel meedoet, krijg je de betaalde energiebelasting terug. Zonder deze teruggave is meedoen financieel niet rendabel. Hier vind je welke energieleveranciers meedoen. Energieleveranciers die de belasting automatisch via je energierekening verrekenen hebben 2 of 3 sterren in dit overzicht, Energieleveranciers bij wie je de belasting jaarlijks zelf kunt terugvragen hebben 1 ster in dit overzicht. Heb je een leverancier zonder ster moet je overstappen om de belasting terug te kunnen krijgen.

Als je een vast contract hebt, kun je niet zomaar direct overstappen. Je kunt pas overstappen nadat je vaste contract is afgelopen, of je kunt de boete van overstappen aanvaarden. In beide gevallen heb je wat nadeel: of tijdelijk geen energiebelasting terug, of een boete. Er zijn ook leveranciers die de boete voor je betalen als je een contract bij hun aangaat. Vraag daar dus naar! Mail ons als je hulp nodig hebt om te bepalen wat in jouw situatie het voordeligst is.

Met sommige energieleveranciers zijn besprekingen aan de gang om alsnog mee te doen. Blijf je graag bij je eigen energieleverancier en wil je weten of er zulke besprekingen zijn met jouw leverancier? Stel je vraag aan Zon op Nederland. Zij doen alle besprekingen met de leveranciers. We kunnen natuurlijk niet garanderen dat het lukt en je energieleverancier meteen ook echt meedoet. Zij moeten n.l. hun administratiesysteem omzetten om de regeling te kunnen ondersteunen, en dat kost tijd.

Gaat de postcoderegeling/energiebelastingteruggave veranderen?

Ja, maar wanneer en hoe is nog niet precies bekend. De onzekerheid over het afschaffen van de Postcoderoosregeling (de regeling verlaagd tarief) is nu wel voorbij; de voorgestelde salderingsregeling is van de baan. Hoe de Postcoderoosregeling nu gaat worden is nog niet precies bekend, maar zolang er nog geen nieuwe regeling is blijft alles bij het oude.Kijk regelmatig onder Actueel voor de laatste informatie.