Ik heb al panelen op mijn eigen dak, maar dat is niet genoeg om mijn energieverbruik af te dekken, kan ik meedoen?
Ja, dat kan!

Ik doe al mee, maar wil nu eigenlijk ook panelen op mijn eigen dak, kan dat?
Ja, dat kan!

Ik doe al mee maar ik heb of wil een hybride warmtepomp, kan dat?
Ja, dat kan!

Er zijn echter een paar belangrijke punten waar je goed op moet letten.

In alle deze gevallen krijg je te maken met het salderen oftewel het netto energieverbruik ivm je energiebelastingteruggave.

Oude/nieuwe Postcoderoos regeling

Ten eerste, onze huidige drie Postcoderoosprojecten vallen onder de oude regeling, en die is anders dan de nieuwe regeling.

Voor onze regeling en voor onze bestaande deelnemers en ook voor diegenen die bij ons nog kunnen of willen instappen, is er niets veranderd.
Nieuwe Postcoderoos projecten kunnen helaas niet meer met de “oude” regeling gerealiseerd gaan worden.

Voor de huidige regeling van onze projecten is de teruggave van de energiebelasting die je via je deelname in deze projecten ontvangt nog steeds afhankelijk van de energiebelasting die je zelf betaalt over je eigen verbruik. Kijk bij andere vragen voor meer informatie.

Salderen

Je krijgt je energiebelasting en de daarover betaalde BTW terug over de netto levering van de stroom aan je woning.

Als je dus al panelen op je eigen dak hebt, of wilt laten plaatsen,  ga je daardoor minder eigen kWh verbruiken waarover je nog energiebelasting moet betalen. Wat je eigen panelen opleveren hoef je immers niet meer af te nemen. Via onze PCR projecten krijg je dan nog alleen voor het restant (het netto) aan eigen verbruik, na het salderen dus, de energiebelasting plus BTW terug. Ervan uitgaande dat je nieuwe panelen ca. 350 Wp aan vermogen zullen hebben, gaan die ca. 320 kWh per paneel per jaar produceren. Je kunt dus zelf uitrekenen hoeveel de panelen op gaan wekken. Kijk anders goed in je offerte van de leverancier of naar de specificaties van de panelen.

Heb je al certificaten, dan kan je 250 kWh per certificaat gebruiken om dat totaal te berekenen. Kom je in de som van beide berekeningen boven je eigen verbruik dan lever je in want je krijgt dan niet voor alle netto energie de teruggave. Je kunt dat op twee manieren oplossen of voorkomen. Als eerste minder panelen op je dak laten leggen, en ten tweede overbodige certificaten van de hand doen. Certificaten kan je van de hand doen, zie bij een van de andere vragen hoe dat in zijn werk gaat.

Hybride warmtepomp

Heb je of krijg je een hybride warmtepomp, dan ga je minder gas, maar meer stroom verbruiken. In dat geval zou je kunnen overleggen om (meer) panelen op je eigen dak te leggen om deze extra stroom zelf op te wekken, zelfs als je al aan de PCR meedoet, zie boven. Je kunt natuurlijk ook meer certificaten proberen te bemachtigen, want dan krijg je iig de energiebelasting plus de BTW over het hogere verbruik terug.  Op dit moment hebben we geen certificaten beschikbaar maar als je je via je Portaal op de wachtlijst zet, krijg je bericht als ze beschikbaar komen. Kijk bij een van de andere vragen hoe dat gaat.

Reken Voorbeeld

Hier is een voorbeeld om het hopelijk duidelijker te maken.

Stel je eigen verbruik aan stroom is 3.000 kWh per jaar. Je hebt 8 certificaten, dus die leveren gemiddeld 8 * 250 kWh per jaar op, dus 2.000 kWh. Omdat we rekening moeten houden met een goed zonjaar moet je eigenlijk rekenen met 10% meer opbrengst als je het maximum aantal certificaten wilt. In dat geval reken je met 3.000 kWh * 90% / 250 kWh = 10.8 certificaten. Dat aantal kan je wel naar 11 afronden, je hebt dan nog steeds 250 kWh als buffer om je gehele energiebelasting op je eigen verbruik terug te kunnen krijgen.

Je hebt echter 8 certificaten, hoeveel panelen kan je dan op je eigen dak leggen? Reken eerst het verschil in je eigen verbruik van 3.000 kWh en de opbrengst via je certificaten van 8 * 250 kWh + 10% = 2.200 kWh uit. Trek dat nu af van je eigen verbruik van 3.000 kWh en dan hou je 800 kWh over. Deel dat door de opbrengst van 320 kWh per paneel en je kunt dan 2,5 panelen, afgerond 2 op je eigen dak leggen. Je wekt dan 2 * 320 kWh = 640 kWh per jaar op. Na het salderen van 3.000 – 640 kWh blijft er 2.360 kWh over om nog energiebelasting via je certificaten terug krijgen. Je positieve marge is dan 160 kWh waardoor je vrijwel zeker alle energiebelasting terug kunt krijgen. Heb je ruimte op je eigen dak voor meer panelen kun je nu zelf uitrekenen wat de opbrengst daarvan is en hoeveel er na het salderen overblijft voor je certificaten, waarvan je er dan een paar moet afstoten. Hoe dat gaat zie je bij een andere vraag.

Let op!

De salderingsregeling voor je eigen panelen is al anders en gaat nog meer veranderen. Over de teruggeleverde elektriciteit krijg je vanaf 2023 niet meer alle kWh volledig vergoed. Milieucentraal legt hier uit hoe de wijzigingen doorwerken in de vergoeding voor je geproduceerde elektriciteit: Zonnepanelen: minder salderen, toch aantrekkelijk | Milieu Centraal

De wijzigingen van de salderingsregeling en de teruggave is aan veranderingen onderhevig, dus hou dat wel goed in de gaten want dat gaat de bovenstaande berekening veranderen.