Kan ik ook mijn eigen opgewekte zonnestroom gebruiken?

Nee, niet expliciet. Je kunt wel je eigen stroom afnemen bij het energiebedrijf waaraan we onze opgewekte stroom leveren. Je stroom komt dan wel niet letterlijk van onze zonnedaken, maar het is wel een mooi idee.

Stroom die je thuis geleverd krijgt komt overigens nooit letterlijk van één specifieke plek. Alle stroom in Nederland vloeit door elkaar in het net, die kan zelfs uit het buitenland komen; je krijgt thuis gewoon stroom van die mix. Je kunt, net als vele Nederlanders, groene stroom afnemen; dat is dus niet letterlijk groene stroom, maar de belofte van het energiebedrijf is dat het ergens groen opgewekte stroom opwekt of inkoopt, of certificaten van oorsprong inkoopt die bewijzen dat ergens groene stroom wordt geproduceerd.

Als je je stroom afneemt bij het energiebedrijf dat onze zonnestroom afneemt, kan dat energiebedrijf je dus inzage geven dat de stroom ‘virtueel’ afkomstig is van ons zonnedak, dus van onze eigen panelen. Dat heeft voor jou in eerste instantie geen voordelen boven groene stroom van ergens anders, maar het is wel leuk om te vertellen. Bovendien steun je het energiebedrijf dat zijn nek uitsteekt door tegen gunstige tarieven onze zonnestroom af te nemen. Je begrijpt: hoe meer leden hun stroom afnemen bij dit energiebedrijf, hoe groter onze kans is op zeer scherpe tarieven.

De stroom die wij opwekken verkopen we dus aan een leverancier waar we goede prijzen van krijgen. Als deel van dat contract (dat heet een Power Purchase Agreement of PPA) krijgen zij ook de beschikking over onze certificaten van oorsprong die bewijzen dat de stroom van onze daken ook echt groen is. Daarmee kunnen zij zeggen dat hun stroom groen is. We wisselen overigens regelmatig tussen een paar uitgezochte leveranciers als het contract uitloopt. Hou daar dus wel rekening mee.