Wat is Curtailment bij zonne-energie-projecten?
Deze informatie komt grotendeels van Zonhub
Het inperken van de maximale productie van een zonne-energieproject noemen we curtailment. Er zijn verschillende argumenten om een zonne-energieproject niet op maximale productie te laten produceren of zelfs kortstondig uit te zetten. Zo gebruiken we het beschikbare stroomnet efficiënter.
Curtailment wordt ingezet om verschillende redenen, voor ons zijn er twee van belang:
- Het komt steeds meer voor dat een zonne-energieproject op afstand wordt uitgezet mochten er negatieve uurprijzen zijn op de energiemarkten.
- Een andere mogelijkheid voor curtailment is om het energienet in balans te houden. Doordat het bijvoorbeeld toch zonniger is en er meer wind waait dan de weersvoorspellingen hadden berekend, dan wordt er meer geproduceerd dan verwacht, terwijl de afname wel gelijk aan de verwachting is. In dat geval moet er dus worden gecompenseerd aan de productiekant om toch het elektriciteitsnet in balans te houden.
Curtailment vanwege de beperkte netcapaciteit
In deze video van Enexis wordt duidelijk en eenvoudig uitgelegd wat curtailment (ook wel peak shaving genoemd) behelst.
De landelijke en regionale netbeheerders hebben veel uitdagingen om netcongestie te voorkomen. Één van de oplossingen is om zonneparken niet altijd op vol vermogen te laten leveren, of zelfs tijdelijk uit te zetten.
Koorddansen om balans te houden
Samengevat is curtailment een manier om bewust minder energie te produceren dan wat er op dat moment nodig is. Het kan o.a. worden gebruikt om de balans in het elektriciteitsnet te behouden. Zo blijft de zonne-energiesector optimaliseren om zo efficiënt mogelijk impact te maken. En dat een los zonne-energieproject daarmee de laatste paar procenten productie niet behaald, is helemaal niet erg op het grotere geheel. Zeker niet als er ruimhartig voor de uitval gecompenseerd wordt.