Onder de naam Zon op Alphen voert Energiek Alphen aan den Rijn (EA) twee zogenoemde Postcoderoosprojecten uit: de zonneparken Rijnvicus en GC Zeegersloot. Het gaat om de aanleg van twee zonneparken met in totaal zo’n 1.750 zonnepanelen. Hier kunnen woningbezitters, VVE’s, huurders en – kleinverbruik – bedrijven hun eigen energie opwekken.

Aanleiding

Energiek Alphen aan den Rijn (EA) heeft als doelstelling om energiebesparing en duurzame energie in de gemeente te bevorderen op de meest economische wijze. Eén van de projecten van EA is Zon op Alphen. Dit project past in de ambitie van de gemeente Alphen aan den Rijn. De gemeente wil in 2050 energie-neutraal zijn. Hiervoor is een flinke inspanning nodig. De gemeente wil daarom lokale duurzame initiatieven helpen realiseren. De Postcoderoosprojecten van Zon op Alphen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de woningmarkt en het benutten van geschikte daken voor zonne-energie. Vanwege de omvang van dit project kunnen alle bewoners van de stad Alphen aan den Rijn hieraan meedoen. Een mooi project als startpunt voor meer zonne-energie projecten.

Voor de uitvoering van Zon op Alphen is in mei 2018 een Green Deal afgesloten tussen EA, de gemeente Alphen aan den Rijn en het bestuur van Golfclub Zeegersloot. Zij stellen de daken van Rijnvicus en van de driving range gratis beschikbaar voor de Postcoderoos. Dit ondersteunt hun eigen duurzaamheidsbeleid en van de hele gemeente Alphen aan den Rijn.