Hoe werkt de verrekening van de Energiebelasting?

In het voorjaar van 2020 gaan we voor Rijnvicus en Golfclub Zeegersloot de eerste keer de verrekening krijgen van de energiebelastingteruggave. Hoe gaat dit precies in z’n werk?

Halverwege maart gaat Zon op Nederland (ZoN) het ledenbestand controleren en de validatie van de leverancier gegevens doen. Zij controleren dan of de klantnummers, periode en overstap in de on-line gebruikersadministratie goed geregistreerd staan. Deze controle doen ze trouwens regelmatig, en controleren dit samen met de energieleveranciers. Je krijgt een email als iets niet in orde is.

Het is dus zaak voor alle leden om alle mutaties zoals een overstap naar een andere leverancier online in te geven!

Eind maart stuurt ZoN het claim-bestand met de toerekening van de opgewekte productie van de leden naar het bestuur van Zon op Alphen. Het bestuur controleert dit bestand en geeft zijn akkoord.

Na ontvangst van dit akkoord stuurt ZoN begin april de definitieve bestanden naar de deelnemende energieleveranciers met twee of drie sterren.

Heeft je leverancier één ster, dan krijg je van ZoN een voucher met deze gegevens die je dan samen met een kopie van de Beschikking van de belastingdienst zelf naar je leverancier moet doorsturen. De beschikkingen kan je vinden en downloaden via onze site onder Over Ons/Documenten, of via je gebruikersomgeving op de pagina Mijn Certificaten.

Vier tot 6 weken later (in mei) sturen de energieleveranciers de creditfacturen naar hun klanten/leden voor de Energiebelastingteruggave van het afgelopen kalenderjaar en krijgen deze de teruggave op hun rekening gestort.

Ben je tussentijds overgestapt naar een andere energieleverancier, dan zal je waarschijnlijk van beide leveranciers een credit nota gaan krijgen. Let er dus op dat als dit een leverancier betreft met maar één ster, je nog steeds de gegevens op moet sturen. Je voucher zal dit duidelijk maken. Je kunt deze situatie nu al bekijken in je gebruikersomgeving onder Mijn Certificaten.