Particulieren en bedrijven betalen een vast bedrag aan energiebelasting. Gezinnen betalen 26 cent belasting per kubieke meter aardgas die ze verbruiken en 10,5 cent voor elk kilowattuur (kWh) stroom. Eind juni werd bekend dat in het kader van het Klimaatakkoord de gasbelasting in de komende jaren stapsgewijs met 20 cent omhoog gaat en dat de stroombelasting stap voor stap wordt verlaagd naar 4 cent per kWh. Deze maatregelen zijn nodig om de energietransitie in Nederland te versnellen.

“Als die verlaging van de stroomheffing zo door zou werken in ons postcoderoosproject, is dat feitelijk geen goed nieuws voor onze (kandidaat) deelnemers. Dat geldt vanzelfsprekend voor alle soortgelijke projecten in Nederland. Maar dit scenario gaat zich niet voordoen”, is de stellige verwachting van penningmeester Erik de Ruijter van Energiek Alphen aan den Rijn (EA). Het blijft aantrekkelijk om in zonne-energie te investeren, zeggen ook grote organisaties zoals Zon op Nederland en de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE Decentraal). Het bestuur van Energiek Alphen aan den Rijn deelt deze opvatting.

“Het plan om de energiebelasting te verlagen, stimuleert niet om in te stappen”, erkent ook EA-voorzitter Ferd Schelleman. Hij stelt dat de berichtgeving hierover in essentie correct is, maar ook wat ongelukkig en onvolledig is. ”De zogenoemde Postcoderegeling die onze projecten zo aantrekkelijk maakt, krijgt namelijk een opvolger in de vorm van een terugleververgoeding. Minister
Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft hierover afgelopen maand een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin kondigt hij de terugleververgoeding aan, die ervoor zorgt dat investeringen in zonnepanelen uiteindelijk toch in zo’n zeven jaar worden terugverdiend en een vergelijkbaar rendement opleveren.”

ODE Decentraal en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) hebben aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om een passage in het Klimaat- en Energieakkoord op te nemen, waaruit blijkt dat een rendabele businesscase van gerealiseerde projecten en toekomstige projecten gegarandeerd blijft. De NVDE is bij de onderhandelingen voor het nieuwe Klimaat- en Energieakkoord direct vertegenwoordigd. Lees hier de volledige reactie van ODE Decentraal.

Ferd Schelleman: “Wij vertrouwen op een adequate oplossing, alleen moeten we een aantal maanden afwachten hoe die er in detail uit komt te zien. In het najaar wordt daarover meer duidelijk. Maar wij gaan gewoon door met onze wervingsactiviteiten en de acties die nodig zijn om de aanleg van Rijnvicus en GC Zeegersloot verder voor te bereiden. Zodra er duidelijkheid is over de terugleververgoeding, starten we meteen met de definitieve aanmeldingsprocedure. Wij verwachten dat de aanleg van de zonneparken dan in het eerste kwartaal van 2019 kan beginnen en onze deelnemers dus volgende zomer al volop hun eigen duurzame energie kunnen opwekken.”


Ferd Schelleman, voorzitter Energiek Alphen aan den Rijn