De transitie naar duurzame energie in de gemeente Alphen aan den Rijn krijgt nog dit jaar een flinke impuls met Zon op Alphen aan den Rijn. In dit project realiseert de lokale energiecoöperatie Energiek Alphen (EA) samen met inwoners, de gemeente en golfclub Zeegersloot de aanleg van 1.750 zonnepanelen. Deze komen op de daken van Rijnvicus aan de Distributieweg en de driving range van de golfclub aan de Kromme Aarweg. Wethouder Leo Maat (duurzaamheid) en bestuurders van GC Zeegersloot en Energiek Alphen ondertekenden vandaag de zogenoemde Green Deal Zon op Alphen aan den Rijn.

Energiek Alphen aan den Rijn (EA) heeft als doelstelling om energiebesparing en duurzame energie in de gemeente te bevorderen. Alphen heeft nog een grote uitdaging op dit gebied. De gemeente wil in 2050 energieneutraal zijn. Om dat te halen, moet in 2020 al een aantal tussendoelstellingen zijn gerealiseerd. De gemeenteraad reserveerde eerder dit jaar vijf miljoen euro voor ‘het ontwikkelen en versnellen van initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling, inclusief energie’. Zon op Alphen aan den Rijn is er daar één van en levert direct een flinke bijdrage aan de realisatie van de gemeentelijke doelstellingen.

GC Zeegersloot doet mee in het project, omdat de golfclub een duurzaamheidsbeleid voert. GC Zeegersloot heeft het GEO-certificaat voor zijn duurzaamheidsbeleid. Realisatie van duurzame energie voor de leden en inwoners van Alphen aan den Rijn past daar goed in.

Daken voor zonnepanelen

Als deelnemer in dit project van EA, stellen de gemeente en GC Zeegersloot om niet daken beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen. Op het dak van het Rijnvicus is plaats voor circa 1.600 panelen en op het dak van de driving range is plaats voor 160 panelen. Hier liggen al 48 panelen.

Inwoners van de meeste postcodegebieden, in totaal zo’n 30.000 huishoudens, kunnen bij Zon op Alphen aan den Rijn voor een aantrekkelijk tarief eigenaar worden van één of meer panelen. Wie op zijn eigen woning geen zonnepanelen kan of wil plaatsen, kan op deze manier toch investeren in duurzame energie. In ruil hiervoor betalen zij geen energiebelasting. Ze verdienen hun investering in gemiddeld zeven jaar terug. Gerekend over de looptijd van de zogenoemde postcoderoosregeling verdienen zij hun investering 1,5 keer terug.

Op dinsdag 5 juni en op maandag 11 juni om 20.00 uur houdt Energiek Alphen aan den Rijn twee informatiebijeenkomsten voor belangstellenden. Dit kunnen particuliere woningeigenaren zijn, huurders, VvE’s en alle bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting. Meer informatie is te vinden op www.energiekalphenaandenrijn.nl.