“Het succes van dit postcoderoosproject en de korte tijd waarbinnen alle certificaten zijn verkocht, laten zien dat duurzaamheid leeft in onze gemeente. Wij hopen dat dit project een voorbeeld is en letterlijk energie geeft om méér projecten voor de inwoners van de gemeente te realiseren én dat er dus snel meer daken beschikbaar komen voor Zon op Alphen.”

Met deze woorden openden burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Leo Maat vandaag officieel het eerste Alphense zonnepark Rijnvicus. Op het dak van het Rijnvicus-gebouw aan de Distributieweg liggen sinds afgelopen week 1.844 zonnepanelen, waarmee zo’n 150 inwoners van de gemeente nu hun eigen groene stroom opwekken. Rijnvicus is één van de twee parken van het project Zon op Alphen. Het andere park wordt momenteel aangelegd op het dak van de driving range van Golfclub Zeegersloot. Hier liggen over twee weken 216 zonnepanelen, waarmee nog eens zo’n 25 inwoners van de gemeente hun eigen duurzame elektriciteit opwekken.

Grootste dak

Samen vormen de parken van Zon op Alphen het grootste postcoderoosproject van de provincie Zuid-Holland en één van de grootste postcoderoosprojecten van Nederland. Het dak van Rijnvicus is het grootste dak van alle postcoderoosprojecten in Nederland met een opbrengst van 504.000 kWh per jaar, wat gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van zo’n tweehonderd huishoudens. De opbrengst van GC Zeegersloot is jaarlijks ruim 59.000 kWh, voldoende voor 25 huishoudens.
“Op 23 mei vorig jaar tekenden we een Green Deal over de aanleg van deze parken. Wat een geweldige prestatie om dit binnen één jaar te realiseren, nota bene het grootste postcoderoos-project van de provincie Zuid-Holland”, zo complimenteerde wethouder Leo Maat (duurzaamheid) het bestuur van de lokale energiecoöperatie Energiek Alphen aan den Rijn, dat Zon op Alphen heeft geïnitieerd en uitvoert. In de Green Deal gaven de gemeente en GC Zeegersloot aan dat zij hun daken om niet ter beschikking stelden voor Zon op Alphen.

Alle certificaten verkocht

In hoog tempo zijn daarna door Energiek Alphen tal van formele zaken geregeld en een tiental voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. In november jl. startte de werving van de deelnemers en na zo’n drie maanden waren alle certificaten (2.252 in totaal) verkocht. Deelnemers krijgen een korting op de energiebelasting. Hiermee verdienen zij hun investering in de panelen (200 euro per certificaat) binnen zeven jaar terug. Omdat de korting op de belasting vijftien jaar geldt, wordt de inleg uiteindelijk zelf dubbel terugverdiend.

Wachtlijst

Nieuwe kandidaten kunnen zich nog aanmelden en komen dan op een wachtlijst. Zij kunnen mee gaan doen als er een nieuw project wordt gestart of als certificaten van GC Zeegersloot en Rijnvicus vrijkomen, bijvoorbeeld na een verhuizing van een deelnemer. Energiek Alphen aan den Rijn is bezig met daken voor nieuwe projecten.

De aanleg van de parken is uitgevoerd door Zon & Co.